A páros tánc mesterei az állatvilágban

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet egyik lakója büszkélkedhet az állatvilág egyik legkifinomultabb páros táncával. S, hogy ki ő? A Búsvári halastónál is megfigyelhető búbos vöcsök (Padiceps cristatus).  

Megjelenését tekintve a tojó és a hím mérete és tollazata nem sokban tér el. Nászruhájukhoz tartozik a fejükön található, feltűnő tollazatuk, mely a páros tánc egyik fontos eleme. Ezek a dísztollak a nyugalmi időszakban nem láthatók. 

Fejtetőjük fekete, pofájuk fehér, a fej tövénél meghosszabbodott gallértollak pedig rőt-vörösek. Hátuk szürkés-fekete, testük oldala barnás, a nyak elülső, valamint az alsótest pedig fehér.

Tápláléka közé elsősorban a halak tartoznak, ám étlapján a vízi gerinctelenek is helyet kapnak.

Költéskezdést megelőző násztáncuk igen mozgalmas és látványos. Kölcsönös nászajándék-adások, víz alatti és víz feletti pörgések, táncok jellemzik.

Fészkeiket vízre építik a vízinövények takarását kihasználva, ám előfordul, hogy takarás nélkül vagy csak részlegesen kitakarva helyezik el fészküket. A tojó 5-7 tojást rak, és a kikelést követően a fiókák képesek szüleiket követni.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Tudta?

A búbos vöcsök lábain nem úszóhártya biztosítja az úszófelületet, hanem a felülről lapított, karéjos ujjak.Foglalás Ajándékutalvány Hírlevél Üzenet
Szálláshely neve*:
Név*:
Cím*:
Érkezés*:
Távozás*:
Felnőtt*: Gyerek:
E-mail*:
Telefon*:
Ellátás:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Gyerekek
életkora:
Megjegyzés:

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Név:
E-mail:
Üzenet:
Név:
E-mail:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
E-mail címére értesítést küldünk a legújabb programokról, hírekről és akciókról.

Név:
E-mail:
Üzenet:
Turisztikai iroda
SEFAG Zrt. 2018. április Programterv 2018. április 3.: A tavaszi erdő - gyerekeknek A program során a tavaszi erdővel...
Vendégkönyv
Kérjük mondja el élményeit a szálláshelyeinken töltött időről és az igénybe vett szolgáltatásokról, egyéb programokról!Ha...
Fotógaléria


Alirét Vadászház


Karád Vadászház


Vörösalma Vadászház


Nagysallér Vadászház


Sziágyi Erdei Iskola

SEFAG Zrt. logo Kardosfa Hotel logo Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Zselici Csillagpark logo Deseda Kalanderdő