Az alábbiakban a szálláshelyek közelében levő ill. szálláshelytől induló rövid és hosszabb túrákat ajánljuk, amelyek gyalogosan és kerékpárral is járhatóak.

Zselici túrák (Hotel Kardosfa***)
Karád környéke
Balaton mellett (Alirét Vadászház)
Dráva mente (Vitéztanya)
Alexandrapuszta környéke
Lábodi erdő (Nagysallér, Sziágyi Erdei Iskola)

 

Tanösvények

 

Sziágyi Madárlátta Tanösvények

A tematikus útvonalakon táblák segítségével mutatjuk be az érintett terület természeti értékeit. Bemutató tanösvényeink kialakításának célja az, volt, hogy eltérő jelöléssel és ismeretnyújtással mind az erdőgazdálkodásról, az erdő fejlődési fázisairól, természeti környezet védelméről, az erdő növény-és állatvilágáról információt adjunk az odalátogatóknak és ezáltal formáljuk környezeti szemléletét is. A tanösvényeken található tájékoztató táblákról minden korosztály érdeklődése szerint tájékozódhat. Az öt tanösvényből egy tanösvény foglalkoztató jellegű, amely főként gyerekeknek kialakított játékos elemekből álló erdei tornapályát jelent. A tanösvény a vezetőfüzet segítségével gyalog és kerékpárral is bejárható. Az élményt a "Fürge szarvas" erdei tornapálya teszi teljessé.

Néhány tábla tartalma címszavakban:

A gombák világa
A fák alaktana
Az erdő nagytestű állatai
Savanyú homokon tenyésző erdei fenyvesek
Vizes élőhelyek az erdőben
A természet és a környezet védelmének fontossága
Erdei munkák
Gerinctelen erdőlakók
A tápláléklánc 

 Studinka László Tanösvény:

A sziágyi tanösvényhálózathoz kapcsolódik a 2013-ban átadásra került Studinka László Tanösvény, mely bemutatjuk a Dráva menti térség és Belső-Somogy flóráját és faunáját. Felhívjuk a természetkedvelő vendégeink figyelmét a védett állat és növény fajokra és a NATURA 2000 területek jelentőségére is. Mindezek mellett Studinka László életútjáról is olvashat a látogató.
A tanösvény a Sziágyi  Erdészeti Iskolától vezet a Petesmalmi Vidraparkig, a látogatók a túra során megcsodálhatják Magyarország kérődző nagyvadjait, a dám-, a gímszarvast, a muflont és az őzet a Nagysallér Vadasparkban.
A 10 km-es szakaszon 16 db nagy méretű a meglevő tanösvény hálózathoz szervesen kapcsolódó információs tábla került kihelyezésre.  Tájékoztató tábláink fő célja-és mondanivalója a tájképfejlesztés és megőrzés elősegítése ismeretátadással. Tanösvény tábláink információs tartalma többségében két nyelven (magyarul és angolul) készült. Horvát nyelven is található információ, mivel bemutatjuk a határ túl oldalán megvalósított projektrészt is.
A „Tudod-e?" rovat segíti a gyermekek komplex gondolkodás módjának fejlődését, és érdekessé teszi az ismeretszerzést.
A táblákon látható csodálatos természetfotókat SEFAG-os kollégáinknak köszönhetjük.

A tanösvény közel tíz kilométeres változatos útvonala gyalogos és kerékpáros kirándulásokra is kiválóan alkalmas az iskola, akár a természetismereti központ felől.

Az egyes táblák tartalma címszavakban:

Tájképvédelmi és fejlesztési program
Különleges madárvédelmi terület
Pionír erdők
Dél-dunántúli tölgy-kőris-szil liget erdők
Gyertyános-kocsányos tölgyesek
Dél-dunántúli gyertyános-kocsányos tölgyesek
Éger-kőris láperdő
Tőzegmohás égerláp
Égeres mocsárerdő
Dr. Studinka László életútja
Nagysallér Vadaspark - Az erdő nagytestű állatai

A tanösvények bejárhatóak önállóan, vagy igényelhető szakvezetés a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolától

 

 


www.somogyiturizmus.hu